تسویه حساب با کارگران
تسویه حساب با کارگران بدین معناست که کارفرما تمام حق و حقوق کارگر را بپردازد و از این جهت، دیگر دینی بر عهده کارفرما وجود نداشته باشد . بسیاری از کارفرمایان از نحوه صحیح نوشتن تسویه حساب با کارگر پس از پایان قرارداد مطلع نیستند. همین امر موجب بروز مشکلات زیادی بین آنها شده که در نهایت شورای حل اختلاف و نهادهای رسیدگیکننده باید بین آنها قضاوت کنند.
مزایای پایان کار نیز طبق قانون به این صورت محاسبه میشود:
- کارگر استحقاق این را دارد به ازای هر سال خدمت معادل یک ماه دستمزد به عنوان حق سنوات دریافت نماید و برای خدمت کمتر از یک سال به ازای هر ماه خدمت معادل دو و نیم روز دستمزد مبنا یا ثابت دریافت نماید.
- برای یک سال خدمت منتهی به پایان سال یا قرارداد معادل دو ماه دستمزد و برای خدمت کمتر از یک سال، به ازای هر ماه خدمت معادل پنج روز دستمزد مبنا یا ثابت عیدی و پاداش به کارگر تعلق میگیرد.
- هر نفر در سال حداکثر مجاز به ذخیره ۹ روز از مرخصی خود می باشد و مرخصیهای استفاده نشده، سوخت شده تلقی میشود، مگر اینکه توافقی با کارفرما شده باشد که بهای روزهای مرخصی استفاده نشده را دریافت کند.
تسویه حساب یکی از فرایندهای مهم حوزه روابط کار بوده که هر کارفرمایی باید به نکات مهم آن توجه کند تا در آینده دچار مشکل نشود.
- در رسیدگی تسویه باید اجزای تشکیل دهنده مبلغ پرداختی کارگر مشخص باشد. مثلا اگر 4 میلیون تومان پرداخت ای هست به تفکیک مشخص شود که این مبلغ شامل، بن، مسکن، عیدی، سنوات و…. و هر کدام چه میزان از این مبلغ کل را تشکیل می دهد.
- دوره پرداخت ماهیانه و یا نسبت به کل قرارداد می بایست مشخص باشد.
- روش پرداخت وجه واریز به بانک یا چک هست تعیین شود.
- امضا و اثر انگشت کارگر جهت تایید وجود داشته باشد.
- کسورات قانونی به صورت شفاف و با مبلغ مشخص درج شود.
- سند پرداختی بانکی با رسید چک پرداختی به کارگر باید وجود داشته باشد به دلیل اینکه اگر تمامی موارد بالا را به درستی انجام دهید اما سند پرداخت وجود نداشته باشد باز هم مورد قبول قانون مذکور قرار نخواهد گرفت.
مهلت تسویه حساب با کارگران
در قانون کار ماده مشخصی جهت تسویه حساب کارگر و کارفرما در نظر گرفته نشده است و تسویه حساب را به توافق طرفین واگذار نموده است و طرفین می توانند با توافق یکدیگر این مهلت را مشخص نمایند . اما آنچه حائز اهمیت است این است که اگر چه این مورد به توافق بر می گردد اما در صورتی که مهلت تسویه حساب طولانی شود ، کارگر می تواند به مراجع صالح در اداره کار شکایت نموده و تسویه حساب خود را خواستار شود
وظائف کارگر در هنگام تسویه حساب :
زمانی که کارگری در کارگاه یا شرکتی مشغول به کار میشود به اقتضای نوع فعالیتش ممکن است
ابزار و وسایلی تحویل گرفته باشد مانند :
- ابزار کار یا وسایل حفاظتی و ایمنی کار کارگاه
- تلفن همراه و سیم کارت
- رایانه و وسایل جانبی آن
- لوازم اداری و تحریر
- سیستم اتوماسیون و یا حسابداری داخلی شرکت
- موجودی انبار
- مبلغ تنخواه گردان
- صندوق امانات
- بدهی به واسطه خرید از فروشگاه یا کارگاه
که می بایست در هنگام تسویه حساب اقدام به تحویل وسایل و تسویه بدهی کند
همچنین کارگر موظف به رعایت مفاد و شرایط حین عقد قرارداد کار و تعهدنامه های جانی در هنگام پایان قرارداد و یا ترک کار می باشد
بیمه بیکاری
اگر نوع بیکاری کارگر غیر ارادی بوده و بدون قرارداد باشد با شکایت از کارفرما دریافت مستمری بیمه بیکاری امکان پذیر می شود ،اما درصورت وجود قرارداد و ارائه یک نسخه از آن به همراه برگ تسویه حساب و نامه عدم نیاز به اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی محل کارگاه مستمری بیمه بیکاری کارگر برقرار گردد.
رضایت نامه شغلی
كارفرمايان مكلفند پس از پايان قرارداد كار بنا بهدرخواست كارگر، گواهي انجام كار با قيد مدت، زمان شروع و پايانو نوع كار انجام شده را به وي تسليم نمايند.
تسویه حساب محضری با کارگران
متاسفانه برخی از مدیران و کار فرمایان در یک رویه کاملا اشتباه ، با کارگران خود در دفاتر اسناد رسمی به صورت اقرار تسویه حساب انجام می دهند و تصورشان اینست که دیگر هیچ خطری آنها را تهدید نمیکند . غاقل از اینکه محل انجام تسویه با کارگران اصلا مهم نیست و تشریفات آن اهمیت دارد .
اخذ تسویه حساب از کارگر در دفاتر اسناد رسمی نافذ نیست و حتی در زمان شکایت کارگران هم اعتباری در رسیدگی ندارد ، زیرا به استناد رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عدالت اداری برگه تسویه حساب بدون بررسی اسناد مالی کارفرما و بدون اریه سند پرداخت فاقد اعتبار قانونی است .
بدون دیدگاه